начало
 
Продукти Продукти
WELL-PANEL

Плоскостите WELL-PANEL® се произвеждат по патент на НАСА от 2007г. Това е революционен материал със стабилни свойства, който със своите огнезащитни качества, водоустойчивост,  трайност, лекота на конструкциите и удобство за работа няма равен сред известните и използваните до 21 век строителни материали.

Основният материал в тях е магнезиев оксид (MgO), получен след високо-термична обработка на магнезиев карбонат (MgCO3) - продукт на вулканичната магма. Огнеупорен (преградните стени с Well-Panel могат да издържат до 4 часа на пряк огън), водоустойчив (не променя геометрията си и не гние във вода практически въобще), еластичен, в пъти по-устойчив на натоварване от използваните днес разновидности аквапанели, 100% екологично чист, обработва се както и обикновения гипскартон - тези му качества го правят лидер на пазара на строителните материали днес. Използват го широко: от кофраж при наливане на бетонни фундаменти дори на мостове в океана, за защитаване на металните конструкции на небостъргачи, за вътрешна обшивка на корпуси в авиационната промишленост, за форми в доменните пещи, до решаване на далеч по-елементарни задачи в жилищното и промишлено строителство.

WELL-PANEL® - Premium огнеупорни и водоустойчиви плоскости се състоят от 6 слоя

Лицев повърхностен слой (гладък)

Преден армиращ фронт от фибростъклена мрежа, придаващ здравина на листа 2 слоя 6х6

Пълнеж  за Grade „A" (MgO 58,8%, MgCl2 16,00%, Perlite 24,2%, дървесина 1%)

Втори (заден) армиращ фронт-  мрежа от фибростъкло 2 слоя 6x6 за Grade „A"

1 пласт нетъкан текстил

Заден повърхностен слой (грапав)


Според нуждите се произвеждат 3 различни класа магнезитни плосости, отличаващи се силно по своите качества, обусловени от различното процентно съдържание на основния материал (MgO):

 • Economic - MgO≤35%, жълта сърцевина с дървени стърготини над 3%, CaSO4 (при  нефабрични производства ≥45%), неравни работни повърхности, само 4 тънки слоя текстил
 • Premium grade "A"- MgO≥55%, MgCl2≥15%, CaCO3=0%, дървени стърготини ≤1%, бяла сърцевина, перектни работни повърхнини, 4 слоя   фибростъкло 6х6 и 1 слой нетъкан текстил
 • Black technical- MgO≥68%, сива сърцевина, повишени показатели, за специални цели

Технически характеристики на Premium Grade "A" магнезитни плоскости WELL-PANEL®  

 • Размери на плоскостите WELL-PANEL® 1220 мм * 2440 мм. Производителят предлага плоскости с дебелини от 3 до 20мм.
 • Работни повърхнини WELL-PANEL® Grade "A" притежават 2 работни повърхнини с еднакви характеристики. Плоскостите са гладки от едната си страна и с грапава фабрична текстура от другата.
 • Огнеустойчивост  WELL-PANEL® Grade "A" отговаря на най-високото ниво на пожаробезопасност „A1" по европейската класификация и се отнася към група "негорими материали". Не се запалва при температура 1200 °C. 12мм плоскост издържа на въздействието на открит пламък 90 минути, а стена от 2 листа Well-Panel с дебелина 8мм + каменна вата 100мм - до 120 мин.
 • Влагоустойчивост  WELL-PANEL® Grade "A" е абсолютно влагоустойчив. Също така притежава повишена водонепропускливост. Не се деформира, не се размеква, не се поддава на гниене под въздействие на вода, парa, висока влажност на въздуха. Материалът поема минимални количества вода, без да губи якостта си и не променя формата и линейните си размери при многократно овлажняване и изсушаване - коефициент на хигроскопична деформация (промяна на формата във влажно състояние) - не повече от 0,35 %.
 • Устойчивост на студ   WELL-PANEL®  издържа над 100 цикъла на замръзяване-размръзяване, без да има следи от разрушаване. Материалът има висока степен на съпротивление към въздействието на неблагоприятни и променящи се климатични условия. Съхранява антикорозийните си  свойства при температура -40 оC. Може да се използва за стени и тавани на хладилни камери.

 • Шумоизолация  Материалът има великолепно звукопоглъщане и осигурява висока звукоизолация. Лист с дебелина 10мм  придава на стените звукопоглъщение до 46dB, което е един от най - високите показатели в дадения вид конструкции. (95мм стена от магнезитни плочи и каменна вата осигурява същото звукопоглъщане както и 150мм тухлена стена).
 • Топлоизолация  WELL-PANEL® Grade "A" има изключително ниски топлопроводни свойства - коефициентът на топлопроводност λ е 0,22 Вт/мК.

 • Екологичност.  За производството на плоскостите WELL-PANEL® се използват минерални суровини, растителни влакна и други природни суровини. Показателят на радиоактивност е в пъти по-нисък от допустимите от държавата. Материалът е 100% екологично чист. Не съдържа азбест, формалдехид и други вредни вещества, безопасен е за хора и хранителни продукти.
 • Устойчивост на химикали На магнезиeвия оксид (MgO) не оказват влияние концентрации на киселини, водни разтвори, соли и др. Той не се страхува от разяждащи алкали, керосин, бензин, минерални масла.
 • Противонасекомни и противогъбични свойства За разлика от дървесните и дървесно-влакнестите материали, плоскостите WELL-PANEL®  не задържат и не могат да бъдат разрушени от насекоми, гъбички и мухъл.
 • Якост WELL-PANEL® има високи противоударни свойства и повишена якост. Устойчивстта на удар на материала е над 6 Kj/м2. Якостта на натиск е от 15÷24 Мра за различните дебелини. Якостта на разлепване при опън е ≥5,5 MPa.

 • Удобство и лекота на обработването Не се изискват специални инструменти и приспособления. WELL-PANEL® се реже лесно, добре държи пирони, винтове и скоби; отлично се лепи, боядисва и обработва (рязане на дадената плоча може да се извършва аналогично, както и на гипсофазерната - с макетен нож). Плочата се монтира както върху метални каркаси, така и върху дървесни скари. Двете работни повърхности на плоскостта (една гладка и една грапава) позволяват тя да бъде боядисана, измазана или облепена с керамика и др. При обработката на листа се използват обикновените видове шпакловки, акрилни фугиращи смеси и лепила, използвани при работа с гипс-картон.
 • Лекота на конструкциите Конструкция от  плоскости WELL-PANEL® е с 20-30% по-лека от подобни от гипсокартон, гипсофазер  и циментовлакнести листове.
 • Тегло на плоскостите WELL-PANEL®: 6мм- 18кг; 8мм- 25кг; 10мм- 30кг; 12мм- 35кг

Плоскостите WELL-PANEL® са преминали изпитания в Auger Testing Institute of London и са сертифицирани за съответствие с европейските технически спецификации със сертификат. Отговарят на НСИСОССП по Директива 89/106 на съвета на ЕО.

Приложение в строителството

WELL-PANEL®-листата се използват за ремонт на тавани, изграждане и обшиване на стени и колони както в помещения, така и навън. Идеален е за пожарообезопасяване на метални конструкции- издържа на открит огън и е сертифициран. Това е надеждна основа за всякакво покритие. Използва се често като замяна на кофражните платна. Материалът идеално подхожда за ремонт на бани, сауни, басейни, тъй като листа е способен да издържа на висока влажност и спадове в температурата.

Основни технически характеристики на плоскостите WELL-PANEL®

 

 

Параметър

 

Стойност

 

 Плътност, кг/м3

 

 

1000+/- 2%

 

 

 Устойчивост на удар, кДж/м2

 

 

≥6

 

 Гъвкавост N/mm(12mm - 6mm)

20,1 - 10,0

 

 Якост на опън, МПа

 

≥5,5

 Съдържание на влага, %

 

<6

 

 

 K топлопроводимост λ, Вт/мК

 

 

≤0,22

 

 

 Шумоизолация, дБ

 

 

45

 

 Съдържание на азбест и формалдехиди

Не съдържа

 

 Коефициент на абсобриране на влага, %

 

 

<12

 

 Пожарно-технически характеристики

 

 

НЕГОРИМ,  клас „А1"

 

 

Еднакво добър във вода, огън и при удар

Сравнителна таблица на физико-механическите показатели на използваните в строителството материали днес

 

Показател

 

WELL-PANEL®

 

 

Гипсофазер

 

 

 

Гипсокартон водо/пожаро устойчив

 

 

Циментови панели

 

Водоустойчив шпертлат

вид

http://img.diytrade.com/cdimg/451386/7836718/0/1231561516/cement_board.jpg

Плътност , kg/m3

 

1000

 

1250

 

950

 

 

1200

 

980

Якост на натиск KN/m2

 

20,0

 

3,5

 

2,0

 

 

7,0

 

45,3

Устойчивост на огъване, MPa

24,0

5,3

3,5

 

10,0

 

12

К топлопрово-димост λ, W/mК

 

≤0,22

 

≤0,30

 

≤0,37

 

 

≤0,56

 

≤0,15

Възпламеня-емост

 

Негорим,        клас А1. 10mm задържа огън до 180 мин

 

Не е лесно запалим,       клас А2,  издържа 15 мин на огън

Не е лесно запалим,       клас А2,  издържа до 15 мин на огън

 

 

Негорим,      клас А1

 

Силно горим,       клас Б2

Термично линейно   разширение          -20 до+20C,  %

≤0,01

 

0,5-1,5

 

0,5-2

 

 

≤0,15

 

≤3,4

Шумозаглуша-ване, Db

≤45

≤21

≤27

 

≤16

 

≤38

Повърхностна твърдост, MPa

8,3

2,2

1,8

 

9,8

 

8,5

Подуване след престой във вода, %

 

 

0,34%

след 100 дни

 

 

30%

след 10 часа

 

 

30%

след 10 часа

 

 

0,35%

 след 200 часа

 

1,8%

след 24 часа

Обща сравнителна таблица на WELL-PANEL® с други строителни материали

Свойства

WELL-PANEL®

Гипс-картон

Шперплат OSB

 

Плоскости от цимент

 

Пожароустойчивост и негоримост

+

-

-

+

Водо и влагоустойчивост

+

-

-

+

Устойчивна мухъл и насекоми

+

-

-

+

Възможност за обработка с лакове

+

+

+

+

Основа за полагане на тапети

+

+

-

-

Основа за фаянс, теракота, грес

+

-

-

+

Звуко и топло-изолация

+

-

-

+

Екологичност

+

-

-

-

Дълговечност

+

-

+

+

Ниска относителна маса

+

+

-

-

Варианти за използване на магнезитните плоскости в жилищното строителство:

 • за защита и облицовка на всички метални и дървени конструкции
 • за покриване на покриви (под керемиди или изолации)
 • за облицовка на стени и създаване на вътрешни стени и прегради
 • за едроплощен кофраж
 • като допълнителна изолация на фундаменти и асансьорни шахти
 • за изпълнение на окачени фасади и подеркерни пространства
 • за въздуховоди и вентилации вкл. при висока температура
 • при кофриране долната част на плочите (тавана)
 • за направа на окачени тавани и шумоизолации
 • за изработка на подове в промишлени помещения
 • за едроплощно саниране на сгради
 • в котелни помещения
 • за високоволтови стаи, трафопостове, ел.табла, фотоволтаични паркове
 • за резервоари и басейни (под облицовъчния слой)
 • като допълнителна външна и вътрешна звуко и топло-изолация
 • за изработка на камини
 • за изработка на противопожарни врати
 • за бани и сауни
 • за изработка на панаирни щандове
 • за израбтка на билбордове и рекламни щитове
 • за сандвич-панели

Препоръчителни дебелини на изплозваните леста WELL-PANEL® в строителството:

 • Окачени тавани- 4-6мм
 • Облицовка на външни стени- 10мм
 • Облицовка на вътрешни стени- 6-8мм
 • Изграждане на самоносещи стенни конструкции и прегради- 10мм
 • Подове- 2х12мм
 • Покриви и изолации под керемиди- 10-12мм
 • Кофраж- от 14 до 18мм

За повече информация:

www.well-panel.com

 

 


<< Назад